Het recept voor de beste uitleganimaties

Het recept voor een succesvolle uitleganimatie

Eerder gepost op Frankwatching

Online video is populair. Vooral how to en uitlegvideo’s zijn veel te vinden op het internet. En dat is maar goed ook, aangezien aangeboden producten en services tegenwoordig steeds complexer worden. Ons brein is primair ingesteld op audiovisuele communicatie. Dit zorgt ervoor dat informatie uit een video beter blijft hangen dan wanneer het bijvoorbeeld gelezen wordt.

De laatste tijd zijn voornamelijk de uitleganimaties populair. Logisch, met animatie wordt de keuze in wat je kan laten zien enorm vergroot, omdat bijna alle scenario’s geanimeerd kunnen worden. Koffiedrinkend personeel op kantoor? Geen probleem. Een jonglerend paard in de wei? Dat is ook mogelijk, niets is te gek voor een animatie.

Maar zijn factoren die ervoor zorgen dat een uitleganimatie succesvol wordt? Hierbij een aantal tips:

1. Begin met een goede briefing
Een goed script begint met een goede briefing. Een goede briefing is het belangrijkste onderdeel van succesvolle uitleganimaties. Om een goede briefing te kunnen schrijven begin je met het beantwoorden van een aantal vragen: Wie is de doelgroep? Wat is het belangrijkste probleem? Wat is de oplossing? Wat zijn de voordelen? Hoe werkt het?

2. Houd het kort
Video is bedoeld om informatie over te brengen. Maar dan moet dit natuurlijk wel goed en duidelijk gebeuren. Video’s zouden maximaal twee minuten lang moeten zijn, daarna verliest de kijker zijn concentratie en focus, en dus zijn interesse. In die twee minuten video is het erg belangrijk dat de kijker alle informatie ontvangt.

3. Less is more
Pas op dat je niet te veel informatie in een video probeert te verwerken. Eén product, service of proces is voldoende als onderwerp van een uitleganimatie. Geeft jouw product bijvoorbeeld voordelen zowel zakelijk als privé? Maar dan twee verschillende video’s.

4. Gebruik spreektaal
Voice-overs zijn soms formeel en ouderwets, waardoor je als kijker in slaap wordt gesust. Vermijd om dit te voorkomen archaïsch taalgebruik als ‘thans’, ‘middels’, of ‘reeds’. Kies in plaats daarvan voor spreektaal. Dit geldt ook voor het gebruik van jargon, probeer het zo min mogelijk te gebruiken. Schrijf de voice-over tekst alsof je je product uitlegt aan een 16 jarige. Volgens Steve Krug wil een lezer van een tekst over het algemeen zo min mogelijk energie steken in het begrijpen van content. Dit geldt natuurlijk ook voor online video. Het doel van online video is daarom ook: informatie eenvoudig en op beeldende wijze aan de kijker presenteren.

5. Noem voordelen, geen specificaties
Noem geen technische specificaties, maar gebruikersvoordelen van een product of dienst. Bijvoorbeeld: staat de software op een Xeon Quad Core 3.3 GHz. cloud server? Het is dan beter om te zeggen dat je altijd en overal toegang hebt tot de software. Denk hier ook aan de uitspraak van Steve Krug: de lezer wil zo min mogelijk energie steken in het begrijpen van een video.

6. Maak gebruik van humor
Bettina Hein, co-auteur van het boek ‘Videomarketing voor Dummies’, geeft aan dat mensen met twee redenen op video’s klikken: om informatie te verzamelen en om geëntertaind te worden. Daarbij meldt ze ook dat de meest succesvolle video’s op het internet deze twee factoren combineert.

7. Houd het projectteam klein
Het kan prettig zijn om enkele collega’s te betrekken bij de ontwikkeling van het script. Maar iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren. Pas dus op dat het aantal mensen dat zich bezig houdt met de conceptontwikkeling niet te groot wordt. Anders bestaat de kans bestaat dat de video een zoutloos compromis wordt.

8. Video publiceren
Waar ga je de video publiceren? Natuurlijk op je eigen website, maar denk ook aan nieuwsbrieven, blogs, social media kanalen en het vertonen van de video tijdens evenementen. Hoe meer je video wordt gedeeld en bekeken, hoe succesvoller de video is.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je uitleganimatie het gewenste resultaat oplevert.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frankwatching

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.